Aanschaf van cavia's

Cavia's zijn sociale groepsdieren en dus kan je best minstens twee dieren aanschaffen. Dit kunnen ofwel twee zeugjes ofwel twee beertjes zijn. Kies voor ofwel twee jonge dieren die samen kunnen opgroeien, ofwel voor een volwassen en een jong dier, zodat er niet gevochten moet worden om de rangorde te bepalen. Neem je twee beertjes, probeer dan contact met zeugjes te vermijden, ook via kledij, want de geur van een zeugje kan twee beertjes aanzetten tot vechten. Een beertje en een zeugje samen gaat ook, maar enkel als het beertje gecastreerd is op een leeftijd van ongeveer 5 maanden. Het spreekt voor zich dat iemand die met cavia’s wil fokken met dergelijke combinaties niet verder kan. Een fokker zal een beer samen met enkele zeugjes houden. 

Cavia’s kan je op verschillende plaatsen aanschaffen. De gemakkelijkste manier is een dierenwinkel, waar je direct het gewenste aantal cavia’s mee naar huis kan nemen. Het nadeel is dat je op deze manier niets weet over de afstamming van de cavia’s, zowel op vlak van inteelt als van mogelijke kenmerken van de nakomelingen (kleur, beharing ... ). Wanneer de dieren niet per geslacht gescheiden zitten of het seksen verkeerd gebeurd is, kan het zijn dat je een drachtig zeugje mee naar huis neemt, met alle extra zorgen van dien, vooral wanneer dit op een te jonge leeftijd gebeurd is.

Wie met het fokken van rascavia’s wil beginnen, kan best langs gaan bij een particuliere fokker. Een goede fokker houdt de afstamming van zijn dieren bij, zodat je weet wat de te verwachten fokkwaliteiten van het specifieke dier zijn en je bij de nakomelingen niet voor grote verrassingen komt te staan. Is het de eerste keer dat je cavia’s houdt, dan kan een fokker je ook de nodige praktische informatie geven om zonder problemen van start te gaan.

Een zichzelf respecterende fokker zal enkel gezonde dieren verkopen. Toch is het handig om ook zelf in de gaten te houden of de dieren gezond zijn. Een gezonde cavia is alert en zit niet suf in een hoekje. De ogen moeten helder zijn (niet wazig of waterig) en de neus droog. De glanzende vacht moet mooi aanliggen, zonder kale of schilferige plekken en geen wondjes. Verder moet het dier een propere anus hebben (geen sporen van diarree) en moet het dier goed gevuld en stevig aanvoelen als je het vastpakt. Het diertje moet minstens vier weken oud zijn en minstens 250 gram, maar liefst meer dan 300 gram wegen voor het van de moeder weg mag. Cavia’s zijn nestvlieders, maar dit neemt niet weg dat ze zoals elk zoogdier een bepaalde periode moedermelk nodig hebben.

m d w d v z z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31