Voeding van cavia's

Zoals alle dieren moet ook een cavia constant vers drinkwater ter beschikking hebben. Het meest geschikt hiervoor zijn de typische drinkflesjes met nippel, aangezien losse drinkbakjes snel vuil worden. Cavia’s hebben ook nood aan vers hooi, wat constant ter beschikking moet zijn om een goede spijsvertering te garanderen. Het helpt ook om de tanden af te laten slijten en zo tandproblemen te voorkomen.

Voor de caviakorrel gebruik je best een stevig, zwaar voederbakje dat ze niet kunnen omwerpen. Geef een cavia steeds speciale caviakorrel! Ze kunnen namelijk zelf geen vitamine C aanmaken, net als mensen en chimpansees, en moeten dit dus via de voeding opnemen. In andere knaagdierenkorrel wordt dit niet toegevoegd. Controleer voor de zekerheid de toegevoegde hoeveelheid vitamine C, die niet minder dan 1 500 mg per kilo voer mag zijn. Geef de dieren nooit een overvolle voederbak met gemengd caviavoer. De dieren kiezen dan enkel het lekkerste uit, zodat ze niet hun uitgebalanceerd rantsoen kunnen opnemen. Qua hoeveelheid is 30 tot 40 gram droogvoer per cavia per dag voldoende. Bijvullen mag als het bakje leeg is. Geef je een geperste korrel in plaats van gemengd, dan heb je dit probleem niet en ben je zeker dat je cavia alles binnenkrijgt wat hij of zij nodig heeft. Je kan verschillende caviavoeders vinden bij onze sponsors.

Je kan ook extra vitamine C aan de dieren geven via groenvoer: andijvie, komkommer, witlof, wortelen (ook het groen ervan), gras, paprika (de rode bevat het meest vitamine C), rozebottels, appel, kiwi, schil van watermeloen, sinaasappel, tomaat, peterselie (niet aan zwangere zeugjes, kan weeën opwekken)… Koolsoorten voeder je best niet, aangezien dit gasvorming kan veroorzaken. Ook als ze een goede korrel met veel vitamine C krijgen, is het aan te raden om toch nog groenvoer te geven, het maakt vaak een wereld van verschil in hun conditie. Meer info hierover vind je in het artikel dat reeds eerder in het Vlaams Neerhof verscheen: Cavia begint met ‘C’ van vitamine C

In dierenwinkels verkoopt men soms ook zoutlikstenen voor cavia’s. Een dier dat een goede voeding krijgt (korrel, groenvoer en hooi), heeft dat absoluut niet nodig. Meer nog: teveel zout kan leiden tot ernstige urinewegproblemen.

m d w d v z z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31