Voeding van duiven

Zoals alle dieren moeten ook duiven constant proper drinkwater ter beschikking hebben. De standaard drinkbakken zijn geschikt voor nagenoeg alle rassen.
Voor duiven zijn verschillende voeders op de markt in verschillende kwaliteits- en prijsklassen (zie: onze sponsors). Deze voeders zijn samengesteld uit kleine granen, peulvruchten en zaden en zijn zodanig ontwikkeld dat ze alles bieden wat de duiven nodig hebben. Ook hier is het belangrijk van gerantsoeneerd te voederen zodat alles op is tegen de volgende voederbeurt. Duivenvoeders zijn mengvoeders en geen samengestelde korrels zoals voor andere diergroepen. Wanneer er steeds voeder ter beschikking is, zullen ze er enkel de lekkerste zaden uithalen, waardoor ze mogelijk van bepaalde voedingsbestanddelen te weinig binnen krijgen. Voederoverschot trekt eveneens ongedierte aan. Reden te meer dus om goed te rantsoeneren!

In de meeste voeders zit voldoende grit, nodig voor het vermalen van de granen in de spiermaag, en kalk, nodig voor een goede eischaalkwaliteit. Het kan echter geen kwaad om dit toch constant ter beschikking te stellen, zodat de dieren naar believe voldoende kunnen opnemen. In dierenzaken kan men tal van mineralen- en vitaminesupplementen vinden die speciaal voor duiven ontwikkeld zijn en sommige fokkers gebruiken dit om hun dieren in conditie te houden. Andere fokkers geven dan weer kruiden, plantenextracten of vers groenvoer om wat variatie in het voeder te krijgen. Duiven die vrij mogen uitvliegen, kunnen dit zelf bij mekaar zoeken.

«  
  »
m d w d v z z
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30