Verzorging van hoenders en krielen

Aangepaste huisvesting

De meeste kippenrassen vragen weinig extra verzorgen. Voor dieren met afwijkende bevedering (zijdevederigheid, krulvederigheid, baard, grote kuif, voetbevedering ... ) kan het interessant zijn om het hok af te stemmen op de specifieke noden van uw ras. Vooral wanneer u aan tentoonstellingen wenst deel te nemen vraagt het een extra inspanning om uw dieren in goede tentoonstellingsconditie (proper, zonder beschadigde veren) voor te brengen. Vraag raad aan ervaren fokkers, zij kunnen vast enkele tips geven.

Wanneer u dieren in volledig overdekte volières houdt, is het belangrijk om regelmatig de nagels te controleren. Doordat ze niet natuurlijk kunnen afslijten, kan het nodig zijn om deze bij te knippen of eventuele gedroogde mest rond de nagels te verwijderen. Dieren in volières hebben vaak een drogere bevedering die begint te krullen. Dit kan u voorkomen door de dieren soms toch buiten te laten of door ze lichtjes te bevochtigen met een plantenspuit.

Het vasthouden van kippen

Om een kip vast te nemen, leg je het dier op je handpalm met de twee poten tussen duim en wijsvinger. Op die manier kan je de andere hand gebruiken om het kopje te fixeren of de vleugel open te trekken ter controle van allerhande ongemakken. Bij grotere rassen is het aan te raden om ook de onderarm als ondersteuning van het dier te gebruiken. Net als bij watervogels kan het ook aangewezen zijn om de nek van het dier onder uw arm door te steken. Zo kan u met uw elleboog en lenden de vleugels fixeren om vleugelgeflapper te voorkomen. Houd de dieren steeds met de cloaca van u weggericht.

Kortwieken

Indien u niet de mogelijkheid hebt om (een deel van) uw ren te overspannen met net, kan het handig zijn om de dieren te kortwieken, zodat ze minder goed kunnen vliegen. Wanneer u de vleugel opentrekt, ziet u twee soorten veren: de grote slagpennen (10 stevige veren, te tellen vanaf de vleugelpunt) en de kleine slagpennen (10 - 12 veren, te tellen vanaf het lichaam). Het is voldoende dat u enkel langs één kant de grote slagpennen knipt om het evenwicht te verstoren. Weet dat gekortwiekte dieren niet tentoongesteld kunnen worden (predikaat: /) en dat de dieren nog steeds fladderend tegen de draad omhoog kunnen lopen. Het leewieken van kippen (het amputeren van enkele vleugelbeentjes) is verboden op onze tentoonstellingen.

m d w d v z z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31