Verzorging van konijnen

Nagelverzorging
Wanneer de konijnen op ruwe bodems gehouden worden, zullen de nagels voldoende afslijten. De meeste dieren echter worden op een zachte ondergrond (bv hok vol stro) gehouden, zodat de nagels regelmatig gecontroleerd en geknipt moeten worden. Wanneer de nagels te lang zijn, houd je deze best tegen het licht om te kijken waar de bloedvaten stoppen. Knip vervolgens een paar millimeter verder het dode gedeelte van de nagels af. Bij hoornkleurige nagels nooit verder knippen dan de haarlengte. Gebruik hiervoor steeds een geschikt nageltangetje en laat je indien nodig de eerste keer helpen door een dierenarts of ervaren fokker.

Rui of verharing
In het voorjaar en het najaar zal het konijn verharen, waarbij respectievelijk de dikkere winterbeharing vervangen wordt door een minder warme zomerpels en omgekeerd. Om de dieren goed en gelijkmatig door de rui te krijgen, kan het interessant zijn om de konijnen meermaals te borstelen. Voor het tentoonstellen van konijnen is de conditie van de pels zeer belangrijk. Vraag daarom raad en praktische tips van ervaren konijnenfokkers.

Tandverzorging
De tanden van een konijn groeien door en een konijn moet dus op harde voorwerpen kunnen knagen zodat de tanden kunnen afslijten. Samengestelde korrel uit de dierenspeciaalzaak (zie onze sponsors) is meestal hard genoeg. Treden er bij het gebruik van dergelijke korrel toch problemen op, dan is dit vaak het gevolg van een slecht gebit, wat erfelijk kan zijn. Met dergelijke konijnen mag nooit verder gefokt worden. Wilt u het dier toch houden als knuffeldier, laat dan de tanden regelmatig inkorten door een dierenarts.

Het vastnemen van konijnen
Wanneer u rechtshandig bent, drukt u met uw linkerhand de oren van het dier plat en in het verlengde van de rug. Vervolgens neemt u het dier met een krachtige, diepe handgreep op de schouders in het nekvel vast. Wanneer het dier op de rug vastgenomen wordt, oefent men een druk uit op de ribben (en dus onrechtstreeks op de longen en ingewanden) wat kan leiden tot spartelen of krabben. Met uw rechterhand aait u met gespreide vingers over de rug van het dier tot over de achterhand van het konijn. Hef het dier met uw linkerhand op, terwijl u met uw rechterhand de achterhand van het dier ondersteunt. Wanneer u deze handeling juist uitvoert, geeft dit nooit een druk op de rug of lenden.

m d w d v z z
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31