Ringen en merktekens

Waarom ringen of merken?

In de eerste plaats moeten tentoongestelde dieren individueel identificeerbaar zijn met een vast merkteken en dit om verschillende redenen. Om diergeneeskundige redenen moeten duiven, konijnen en hoenderachtigen verplicht gevaccineerd worden tegen bepaalde ziekten (voor meer uitleg, zie 'hoe tentoonstellen'). De dierenarts dient hiervoor een vaccinatie-attest te ondertekenen waarop hij of zij aanduidt welke dieren gevaccineerd werden. De ring, het merkteken of de tatouage dient dus als bewijs dat het dier in orde is met het verplichte vaccin.

Ook voor de liefhebber biedt deze individuele code een paar voordelen. Dit nummer kan gebruikt worden in de fokkerij om op een gemakkelijke manier de afstamming van verschillende dieren bij te houden. Het biedt bijgevolg een extra ondersteuning voor een geslaagde fok, zeker wanneer lijnenteelt toegepast moet worden.

Het individuele nummer van elk dier wordt ook op elke keurkaart genoteerd. Indien u dus dieren koopt of verkoopt is dit nummer het bewijs dat deze keurkaart ook effectief bij dit dier behoort.

Let op, een ring of merkteken zegt niets over de kwaliteiten van een dier!

«  
  »
m d w d v z z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31