Verzorging van park- en watervogels

Park- en watervogels zijn heel zelfredzaam en vragen weinig verzorging, indien ze voldoende plaats ter beschikking hebben.

Het vastnemen van park- en watervogels
Het hanteren van park- en watervogels komt in grote lijnen overeen met het vasthouden van overig pluimvee, alleen vraagt het door de grootte van sommige rassen een extra krachtinspanning. Rechtshandige personen nemen de twee loopbenen van het dier met hun linkerhand vast tussen duim en wijsvinger. Met deze hand en indien nodig je onderarm ondersteun je het dier, terwijl je de andere hand kan gebruiken om de nodige handelingen uit te voeren.
Grote dieren kunnen flink wat kracht zetten op hun vleugels, wat zowel voor u als het dier pijnlijk kan zijn. Wanneer u de nek van het dier onder uw arm door steekt, kan u met uw elleboog en lenden de vleugels fixeren om vleugelgeflapper te voorkomen. Ook het risico op bijten (vooral bij ganzen) kan u op die manier beperken. Houd de dieren steeds met de cloaca van u weggericht. Vooral watervogels durven in dergelijke situatie al eens ontlasten, met alle gevolgen van dien voor uw kledij.

Blackhead bij kalkoenen
Zwartkopziekte of histomoniasis is een ziekte die zeer regelmatig opduikt bij kalkoenen, maar ook andere hoenderachtigen zijn vatbaar. De parasiet Histomonas meleagridis veroorzaakt een lever- en blindedarmontsteking. Deze kan slechts enkele uren buiten zijn gastheer overleven, maar door een aangepaste strategie, namelijk door het besmetten van de spoelworm Heterakis gallinarum kan Histomonas enkele jaren in de bodem van uw ren overleven. Heterakis is ook een parasiet van andere hoenderachtigen, zodat problemen met Blackhead vooral optreden op plaatsen waar kippen en (jonge) kalkoenen bij mekaar lopen. Vooral jonge dieren zijn gevoelig. Aangetaste dieren zitten ineengedoken en hebben soms een donkerdere kop, al is dit niet altijd het geval. Vrij typisch is de okergele platte mest. Om problemen met Blackhead te beperken, kan u uw jonge dieren best de daartoe bestemde opfokvoeders geven, aangezien deze een lage dosering antiblackheadmiddel bevatten.

m d w d v z z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31