Overzicht duivenrassen

Om u kennis te laten maken met de verschillende rassen, zal hier op termijn van elk duivenras een rassenfiche getoond worden. Deze fiche zal echter pas beschikbaar worden, vanaf we een foto van een rastypisch dier hebben. Staat uw favoriete ras er nog niet op en hebt u nog een mooie foto? Bezorg hem aan de webmaster!

In België zijn 251 duivenrassen erkend. Binnenkort kan u hier (in pdf) de volledige lijst afhalen. Gelieve steeds deze correcte benamingen voor het ras en de kleurslag te gebruiken, zowel bij de aanvraag van de fokkerskaart als bij het inschrijven op tentoonstellingen! Dit voorkomt veel verwarring...
Aangezien deze lijst te lang is om hier te publiceren, werd gekozen om de rassen in te delen volgens het Europese groepensysteem. Hieronder vindt u enige uitleg over de verschillende groepen, zodat u een idee hebt waar het door u gezochte ras zich zou kunnen bevinden. Vindt u het ras toch niet terug, gebruik dan de zoekfunctie rechts bovenaan.
Deze rassenfiches dienen enkel als eerste kennismaking met het ras. Voor meer informatie over de specifieke raskenmerken, verwijzen we u graag door naar de officiële duivenstandaard (zie: standaarden).


De groep van de vormduiven bestaat uit 41 in België erkende rassen en is de minst uitgesproken groep. Ze herbergt ondermeer de wamduiven, de schoonheidspostduivenrassen, de vleesduivenrassen en de reuzenduivenrassen. Bij deze rassen hecht men meestal vooral belang aan type en stand en in mindere mate aan de kleur en tekening, al is dit laatste bij opvallende getekende of gekleurde rassen als de Lahore of de Cauchois ook belangrijk.

Wratduiven hebben zoals de naam al aangeeft wratachtige uitstulpingen rond de ogen en/of snavel. In België zijn er 6 wratduivenrassen erkend.

De 7 erkende kipduivenrassen hebben hun naam te danken aan het feit dat ze met hun horizontale rug, oplopende korte staart en vaak lange nek en poten iets weg hebben van een kip.

Zoals alle vogels hebben ook duiven een krop en de meeste doffers blazen deze op wanneer ze paraderen voor een duivin. Deze blaasactie vond men zo opvallend dat men rassen is gaan selecteren op actief blaaswerk en grotere kroppen, met 30 in België erkende kropperrassen tot resultaat.

Bij bepaalde rassen leidde selectie op perfecte kleur en tekening tot zeer opvallende verschijningen. Deze eerder kleine rassen, waarbij de rasnaam vaak verwijst naar een opvallend raskenmerk (vb witstaart, sproetkop, snipduif, schildduif … ) worden gebundeld onder de groep van de kleurduiven, met hierin 61 in België erkende rassen.

Trommelduiven hebben hun opvallende naam te danken aan het feit dat ze niet koeren zoals de overige duivenrassen, maar een geluid produceren dat lijkt op getrommel. In België zijn 9 trommelduifrassen erkend.

Structuurduiven zijn duiven met een afwijkende bevederingstypes als een halskraag, krulveren of een waaierstaart. België kent 10 erkende rassen.

Rassen die tot de groep van de meeuwduiven behoren, hebben steeds een jabot: een rijtje gekrulde veren op de borst. Het zijn 19 erkende rassen in totaal.

Tuimelaars, hoogvliegers en ringslagers worden reeds eeuwen gefokt omwille van hun speelse vliegeigenschappen. Sommige van deze rassen zijn door verkeerde selectie dit speelse karakter verleerd, maar enkele volhardende fokkers trachten terug duiven te fokken die niet enkel qua uiterlijk, maar ook qua vliegeigenschappen hun naam waard zijn. Met 68 in België erkende rassen is deze groep de grootste.

De in België erkende duivenrassen:

«  
  »
m d w d v z z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31